Skip to content
f. 29/4 1863 i Fisksäter, Hallingebergs norra, Kalmar län.
+ 11/5 1910 vid Söderö säteri, Kättilstad socken, Östergötlands län
Föräldrar: Sven Jacob Larsson f. 2/7 1817 i Dalhem socken, Kalmar län och Sara Johanna Persdotter f. 28/9 1829 i Blackstad socken, Kalmar län.
Bor med föräldrar och syskon vid gården Fisksäter i Hallingebergs norra församling i Kalmar län. Fadern skrivs här som Statkarl.
Större delen av familjen flyttar hösten 1872 till Kårby, Törnsfall socken, också i Kalmar län. Här skrivs fadern som Statdräng.
De stannar där till 1874, då de flyttade till Bjerka, Blackstad socken i samma län. Och här skrivs fadern som Dräng. Men, det konstiga är att barnen inte finns med i flyttlängder eller husf. längder.
Det står sedan att föräldrarna, 1876, flyttade till Lörstad militieboställe i samma socken. Också här skrivs fadern som dräng.
De flyttar sedan 1877 till Rörsberg i samma socken. Fadern skrivs här som Arbetare.
Och nu helt plötsligt finns barnen med. Troligen har de flyttat med hela tiden.
August Viktor konfirmeras 1878, och samma år flyttar familjen till Stora Bromåla i samma socken. Och här skrivs fadern som Arbetare.
År 1880 flyttar August Viktor till torpet Åkroken under Ytterby pastorboställe, Locknevi socken, Kalmar län. Här skrivs han som dräng hos torparen till 1882, då han flyttar tillbaka till Blackstad socken.
Han flyttade då till Hultserum, där han är dräng i ett år. För hösten 1883 flyttade han till gården Hult i Hallingeberg socken, samma län.
Men han stannar bara ett år här också, så 1884 flyttar han till gården Lerbo i samma socken. Här är han dräng till 1885, då han flyttas till sidan ” Socknen”. Där skrivs de som har okänd bostad eller arbete.
Där skrivs han till hösten 1886, då det står att han flyttar till Tuna i Odensvi socken, Kalmar län. Här skrivs han som dräng hos Arrendator Svensson till 1887, då han flyttar till Gröningsbo i samma socken.
Här är han dräng till 1888 då han flyttar till Brånnestad mellangård , Gistad socken i Östergötlands län.
Han stannade här knappt ett halvår, för på våren 1889 flyttade han till Hällerstad säteri, Ö Ryd socken i samma län. Han tjänade här som dräng.
August Viktor stannar här till hösten samma år, 1889. Då flyttade han till Tåby säteri i samma socken. Här står att han uttagit Hinderslöshetsbevis på sommaren 1889, till Odensvi socken.
Troligen träffade han någon flicka när han var där 1886-87.
Hösten 1890 flyttar han till gården Åketorp , Yxnerum socken i Östergötlands län. Hit flyttar han ihop med hustrun , som kom från Odensvi socken. Hon hade med sig två barn som hon hade före äktenskapet. August Viktor skrivs här som Statdräng.
Hösten 1891 flyttas troligen gränsen för nu står det i längderna att familjen flyttar till Björstäter socken. Men de skrivs ännu under Åketorp.
Men 1892 flyttar de till Hällerstad säteri i Ö Ryd socken. Där hade ju August Viktor tidigare varit dräng. Han skrivs här som Statdräng.
Familjen stannar här till hösten 1895, då de flyttade till torpet Östentorp på Höghults ägor i Horn socken, Österg. län. Här skrivs August Viktor som Torpare.
Men de stannade bara till hösten 1897, då gick flyttla sset till torpet Ekhult under Orremåla, i samma socken. Också här skrivs August Viktor som Torpare.
De stannade här till hösten 1897, då färden gick till gården Gröninge i Hycklinge socken i samma län. Här skrivs han som Statdräng.
Här stannar de till hösten 1900, då de flyttar till Tysktorp under gården Wiggeby lillgård. Men de bor bara här, och August Viktor är statdräng vid gården.
Men inte heller här stannar de länge, för hösten 1901 flyttar de till Ö Eneby socken, Norrköping, Österg. län.
Här skrivs de under Marieborg, och August Viktor skrivs som Statdräng.
Återigen gick flyttlasset ganska fort igen, för hösten 1902 flyttade de till Kummelby i Tingstad socken, Österg. län.
Där skrivs han som Statdräng. Men bara till våren 1903, då färden gick till gården Manheim, Dagsbergs socken i samma län. Ägare var en Sjökapten Delmar, född i Yxnerum socken.
Också här skrivs August Viktor som Statdräng.
Men redan på hösten samma år, 1903, flyttar familjen till Drögstad södergård i samma socken. Och han skrivs även här som Statdräng.
Här stannade de till sommaren 1904, då de flyttar till Aspa säteri i Kimstad socken, samma län. August Viktor är Statdräng här.
Men bara några månader senare, på hösten 1904, flyttar de till Rosendal, Vånga socken i samma län.
Och inte helt oväntat skrivs han som Statdräng.
Men inte här stannar de någon längre tid, för hösten 1905 flyttade familjen till gården Vårdsberg i Vårdsbergs socken, Österg. län. Där skrivs de under ” Statbyggnaden”. Och han skrivs som Statdräng.
De flyttar hösten 1906 till Råberga rusthåll, St Lars församling i , Linköping, Österg. län. Och han skrivs som Statdräng där.
Redan våren 1907 flyttar de igen, och då till Kumla rusthåll i Törnevalla socken, samma län. Även här skrivs han som Statdräng.
Hösten 1908 flyttas de till sidan ” På församlingen”. Där skrivs de som inte har fast boställe eller fast arbete. Möjligen är det för att de flyttat iväg utan kännedom.
För i det står sedan att de i december 1908 flyttar till Strömsbro kronohemman i Bankekind socken, Östergötlands län. Och här arbetar han som Statdräng.
Det står i längden att de hösten 1909 flyttar till Hägerstad socken. Men det är fel, de flyttade till Söderö säteri i Kättilstad socken, Österg. län. Och där är han som vanligt Statdräng.
Här dör August Viktor 1910 i ” Hjertlidande ”.
Hustrun och barnen flyttar sedan hösten 1910 till Ukna socken i Kalmar län.
Hustru: Anna Josefina Svensson f. 10/6 1864 i Hycklinge socken, Österg. län
Barn: Knut Alrik Valdemar f. 13/1 1890 i Odensvi socken, Kalmar län.
Amanda Sofia Viktoria f. 9/10 1892 i Björsäter socken, Österötlands län.
Johan Helmer Ragnar f. 21/2 1898 i Horn socken , Österötlands län.
Fritz Helge Valentin f. 15/11 1901 i Ö Eneby, Norrköping, Österötlands län.
Johan Gustaf Herbert f. 30/6 1903 i Dagsberg socken, Österötlands län.
Rut Dagmar Cecilia f. 30/9 1909 i Bankekind socken, Österötlands län.